TARİHİ HASANPAŞA HAMAMI MÜZESİ AÇILDI

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, askeri müze konseptiyle restorasyon projesi tamamlanan Hasanpaşa Hamamı’nın açılışını kalabalık bir katılımla gerçekleştirdi.

Açılışa; AK Parti Trabzon Milletvekili Vehbi Koç, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, AK Parti Trabzon Kadınları Kolları Başkanı Ayfer Cihan, AK Parti Önceki Dönem Trabzon Milletvekili Salih Cora, AK Parti Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu, AK Parti Ortahisar İlçe Başkanı Selahaddin Çebi, STK Temsilcileri, muhtarlar ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Projenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkan Genç, tarihin emaneti olan bir eseri hizmete açmanın gururu ve mutluluğunu yaşadığını ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Büyükşehir belediyemizle bu seneyi açılış yılı ilan etmiştik. Onlardan bir tanesini hizmete almanın huzuru içindeyim. Sözlerimin başında şehrimizde çok güzel hizmetlerde bulunan, iz bırakan, özellikle de 15 Temmuz hain darbe girişiminde şehrimizin hukukunu koruyan, birlikte mesai yaptığımız eski valimiz Yücel Yavuz’u rahmetle ve şükranla anıyorum. Bu eserin restorasyonunda merhum valimizin emeği vardır. ‘Bu işi siz yapabilirsiniz’ dedi. Bizi de yüreklendirdi. Biz de bu işe koyulduk. Bu eserin 1880 yılında II. Abdülhamid zamanında yapımına başlanmıştır. Biz de bu askeri hamamı o zamanki kullanılış koşullarına uygun olarak restore ettik. Bu konuda bütün belediye meclis üyelerimize teşekkür etmek istiyorum. Ama bu hususu meclisimizde gündeme getiren Davut Çakıroğlu Beyefendi başta olmak üzere bütün meclisimize teşekkür ediyorum. Tarihi eserler üzerinde çalışmak zor oluyor. Birçok prosedürü aşmanız gerekiyor. Kültür Varlıkları Kurulu’ndan projemizi onaylattık. Bir önceki valimizin kültür fonunda sağladığı destekle, milletvekillerimizin, bakanlarımızın desteğiyle tarihin bize emanet ettiği bu sorumluluğu şehrimizin hizmetine almanın mutluluğunu, gururun yaşıyoruz.”

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, tarihi bir eserin hizmete açılmasından çok büyük bir memnuniyet duyduğunu belirterek, “Bu sene açılış senesi dedik. Değerli başkanım da bu slogana uygun çok güzel açılışlar yaptı. Daha önce Boztepe Seyir Terasını hizmete açtık. Şimdi burayı hizmete açıyoruz. Kadın Yaşam Merkezi’ni yaptık. Ganita’yı, Faroz’u açtık. Birçok açılışımızı gerçekleştirdik. Ama daha sene bitmedi önümüzde açılmayı bekleyen birçok hizmetler var. Avrasya Pazarı’nın açılışını yapacağız. Gençlerimiz ve çocuklarımız için çok önemli olan Bilim Merkezi ve Planetaryumun açılışını yapacağız. Kadınlar Hali’ni hizmete açacağız. İskenderpaşa’nın açılışını yapacağız. Büyükşehir Belediyesi olarak otogarın açılışını gerçekleştireceğiz. İnşallah Büyükşehrin ve ilçe belediyelerimizin yıl sonuna kadar hizmete alacağı bu şehrin insanına konfor katacak, daha fazla hizmet katacak, turizmine daha fazla değer katacak yatırımlarımızı hizmete alıyoruz. Hamamlar Türk-İslâm medeniyetinde çok geniş bir yer tutuyor. Burası da bu manada çok önemli bir proje. Çok da güzel görünüyor. Burası Trabzon’un geçmişinde de önemli olan bir eserdi. Görüldüğü kadarıyla çok titiz bir çalışma yapılmış. Cumhuriyetimizin 100. yılında Atatürk Köşkü’nde çok güzel bir restorasyon çalışmasını tamamlamak üzereyiz. Büyük bir restorasyonu tamamlıyoruz. İnşallah o eseri de şehrimizin hizmetine sunacağız. Gelen misafirleri oraya yönlendireceğiz. Allah bu tür çalışmaların sayısını artırsın diyorum. Emeği geçenlere de çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Trabzon Vali Yardımcısı Ali Yılmaz konuşmasında, Trabzon’un her köşesinde bir tarihin yaptığını belirterek şu ifadeleri kullandı: “Trabzon o kadar tarihi bir şehir ki, neresi olursa olsun, her köşesinde tabiri caizse bir tarih yatmakta. Bu anlamda onların ortaya çıkarılması, gelecek nesillere aktarılması, turizme kazandırılması son derece önemli. Gerçekten bu da vizyoner liderler sayesinde oluyor. Bu anlamda da gerek Ortahisar gerekse Büyükşehir belediye Başkanımız gerçekten önemli bir çaba sarf ediyorlar. Geçmişi bilen ve ileriyi gören bir çaba sarf ediyorlar. Bu da bunlardan bir örnek. Bu tarihi eserleri zamanında yapan ve şimdi sahip çıkan vizyoner yöneticilere çok teşekkür ediyorum. Aldığımız bilgiye göre 8 milyon 759 bin TL harcanarak bu eser ortaya çıkmış. Bu anlamda emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.”

YORUM EKLE