KİRLİ DENİZ VE HAVUZ SULARI KULAK SAĞLIĞINIZI TEHDİT EDİYOR

KİRLİ DENİZ VE HAVUZ SULARI KULAK SAĞLIĞINIZI TEHDİT EDİYOR

Yaz aylarında deniz ve havuza girmek büyük bir keyif, ancak bu durum sağlık açısından bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Üniversitemiz Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Arslan ile Özellikle kulak sağlığı konusunda ne gibi tehlikelerle karşı karşıya olduğumuz üzerine bir sohbetgerçekleştirdik.

DENİZ VE HAVUZ SULARI ENFEKSİYON RİSKİNİ ARTIRIYOR

Doç. Dr. Arslan, deniz ve havuz sularının içerdiği bakteriler ve diğer mikroorganizmalar nedeniyle kulak iltihaplanmalarını tetikleyebileceğini belirtti. “Özellikle kulak zarında delik olan hastalar, bu riskle daha fazla karşı karşıya kalıyor” dedi. Bu durumun kulakta ağrı, akıntı ve işitme kaybı gibi ciddi belirtilere yol açabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Arslan, “Kronik Otit hastalarının yanı sıra sağlıklı bireyler de denize veya havuza girdikten sonra bu belirtileri yaşamaları durumunda vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmalıdır” diye ekledi.

DENİZ VE HAVUZ SULARI ENFEKSİYON RİSKİNİ ARTIRIYOR

Deniz ve havuz sularının içerdiği bakteriler ve diğer mikroorganizmalar nedeniyle kulak iltihaplanmalarını tetikleyebileceğine dikkati çeken Doç. Dr. Arslan: Özellikle kulak zarında delik olan hastalar, bu riskle daha fazla karşı karşıya kalıyordedi. Bu durumun, kulakta ağrı, akıntı ve işitme kaybı gibi ciddi belirtilere yol açabileceğini belirten Doç. Dr. Arslan, “Kronik Otit hastalarının yanı sıra sağlıklı bireyler de denize veya havuza girdikten sonra bu belirtileri yaşamaları durumunda vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmalıdır” diye ekledi.

ÖNLEMLER VE KORUYUCU TEDBİRLER

Denize veya havuza giren kronik otit hastalar tarafından alınması gereken önlemler hakkında bilgi veren Doç. Dr. Arslan, kronik orta kulak iltihabı, dış kulak yolu egzaması gibi kulak hastalıkları olanların su geçirmez kulak tıkaçları kullanmasını önerdi ve “Bu hastalarda su ile temasın en aza indirilmesi, enfeksiyon riskini azaltır. Ayrıca sudan çıktıktan sonra kulakların dikkatlice kurutulması önemlidir” dedi.

Doç. Dr. Arslan, kronik otit hastalarının dikkat etmeleri gereken diğer faktörlere de değindi. Özellikle havuzların da benzer riskler taşıdığını belirterek, “Havuz suları enfeksiyon riski taşıyan mikroorganizmalar barındırabilir. Bu nedenle havuzda yüzerken de benzer önlemler alınmalıdır” dedi. Ayrıca, kronik kulak hastalıkları olmayanların da deniz ve havuz hijyenine dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Arslan, “Kirli denizlerde ve bakımı yapılmayan havuzlarda suya girmemeliler” diye ekledi.

YORUM EKLE

banner95